Despre ingineri...

 

Despre ingineri se pot spune multe, și bune și rele, și vrute și nevrute. Unii cred că este o meserie specială, frumoasă, alții din contră, spun că nu e foarte atrăgătoare, sau bănoasă. S–ar putea, totuși, ca respectul pentru lucrările pe care le faci ca inginer să fie mai importante decât orice altceva.

Iată ce spunea Herbert Hoover (1874 – 1964), Președinte al SUA în perioada 1929 – 1933:


Ingineria... este o mare profesiune. Este fascinația de a vedea cum o mare plăsmuire a ­ima­ginației se transformă cu ajutorul științei într-un plan pe hârtie. Ca apoi să se materializeze în piatră, metal sau energie. Ca apoi să creeze locuri de muncă și locuințe pentru oameni. Ca apoi să ducă la creșterea standardului de viață și la sporirea confortului. Acesta este înaltul ­privilegiu al inginerului...

Marea responsabilitate a inginerului în comparație cu a celor de altă profesie este că operele lui se află sub văzul tuturor. Acțiunile sale se concretizează, pas cu pas, în material palpabil. El nu–și poate îngropa greșelile la propriu, ca medicul. El nu le poate face nevăzute și da vina pe judecător, ca avocatul. El nu poate ascunde ­erorile cu pomi și iederă, ca arhitectul. El nu poate, ca politicianul, să-și ascundă lipsurile, dând vina pe opoziție și sperând că oamenii vor uita. Inginerul, pur și simplu nu poate nega că el a făcut-o. Dacă lucrarea nu este bună, e condamnat.

Pe de altă parte, spre deosebire de medic, viața sa nu se scurge între oameni slabi. Spre ­deosebire de militari, nu distrugerea e scopul vieții lui. Spre deosebire de ­avocat, nu-și câștigă pâinea din conflicte. Inginerului îi revine menirea să îmbrace scheletul științei cu viață, confort și speranțe. Desigur, pe măsură ce trec anii, ­oamenii uită care inginer este autorul lucrării, chiar dacă au știut vreodată. Sau, mai rău, un politician oarecare își pune numele pe ea. Sau oamenii o atribuie unui promotor care s-a folosit, de fapt, de banii altora... pe când singur inginerul privește înapoi spre binele nesfârșit ce se desprinde din succesul său, cu o satisfacție pe care o cunosc puține profesii. Iar verdictul colegilor săi este singura recunoaștere pe care și-o dorește.


Primită de la ing. Alexandru-Lucian STANCIU, AKKA Romserv Roumanie, București, participant la Cursul legendar de inițiere în Inventor - ediția 2017 și premiant la Concursul de Inventor